Οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ενός λευκού διαμαντιού είναι τέσσερις: το βάρος, η διαύγεια, το χρώμα και η ποιότητα κοπής του. Στην βιβλιογραφία τα παραπάνω αναφέρονται ως τα 4C ( Carat, Clarity, Colour, Cut).
- ΒΑΡΟΣ ΣΕ ΚΑΡΑΤΙΑ
Ένα “καράτι” ισούται με 0.2 gr (0.2 γραμμάρια). Κάθε καράτι υποδιαιρείται σε 100 “εκατοστά”. Για το λογο αυτό, η ένδειξη στη ζυγαριά έχει 3 δεκαδικά ψηφία (πχ. 1.000 ct) και μας επιτρέπει ακριβείς μετρήσεις ακόμη και σε πολύ μικρές πέτρες. Το βάρος κάθε πέτρας κάτω του ενός καρατίου περιγράφεται με τον όρο εκατοστά. Για παράδειγμα ένα διαμάντι 0.25 ct είναι βάρους “25 εκατοστών”. Το βάρος ενός διαμαντιού άνω του ενός καρατίου με δεκαδικούς αριθμούς π.χ. 1.08 ct μπορεί να αναφερθεί ως “1 καράτι και 8 εκατοστά”.
Όταν τα υπόλοιπα κριτήρια ποιότητας είναι τα ίδια (Χρώμα, ∆ιαύγεια, Ποιότητα Κοπής), τότε η τιμή αλλάζει ανάλογα με το βάρος του. Όσο μεγαλύτερο το διαμάντι, τόσο πιο σπάνιο και πολυπόθητο είναι, κατά συνέπεια και πιο ακριβό. Όταν δύο διαμάντια είναι ακριβώς ίδιου βάρους και οι άλλοι παράγοντες ποιότητας διαφέρουν, τότε θα είναι αυτοί που θα επηρεάσουν την τελική τιμή του.
Το βάρος ενός διαμαντιού είναι ο πιο σημαντικός ρόλος για την τελική τιμή του.
- ∆ΙΑΥΓΕΙΑ
Τα φυσικά διαμάντια είναι αποτέλεσμα του άνθρακα που εκτίθεται σε τρομακτικά μεγάλες θερμοκρασίες και πιέσεις, πολύ βαθιά μέσα στη Γη. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μία ποικιλία από εσωτερικά χαρακτηριστικά, που ονομάζονται “εγκλείσματα” και εξωτερικά χαρακτηριστικά που ονομάζονται “κηλίδες”.
Η διαδικασία αξιολόγησης της διαύγειας του διαμαντιού, περιλαμβάνει τον αριθμό, τα μεγέθη, το βάθος, το σχήμα και τη θέση των εγκλεισμάτων και το πώς αυτά επιδρούν στη συνολική εμφάνιση του διαμαντιού. Παρότι κανένα διαμάντι δεν είναι εκατό τοις εκατό καθαρό, ωστόσο όσο πιο καθαρό είναι, τόσο ανεβαίνει και η αξία του.
Πολλά εγκλείσματα και κηλίδες είναι τόσο μικρά, όπου εκτός από τον επαγγελματία αξιολογητή, κανείς άλλος δεν μπορεί να τα εντοπίσει. Για το γυμνό μάτι, δύο διαμάντια, με ποιότητα διαύγειας VS1 και SI2 φαίνονται ακριβώς τα ίδια. Παρ’ όλα αυτά, τα προαναφερθέντα διαμάντια, έχουν πολύ σημαντικές διαφορές στις βαθμίδες αξιολόγησης όσον αφορά στην ποιότητα και συνεπώς την τιμής τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πολύ σημαντική, η σωστή αξιολόγηση, από επαγγελματία εμπειρογνώμονα.
Η αξιολόγηση της διαύγειας των διαμαντιών γίνεται με μεγέθυνση X10. Η αξιολόγηση ξεκινάει από το εντελώς καθαρό διαμάντι FL (Flawless) με μεγένθυση Χ10, έως το διάμαντι που εύκολα εντοπίζονται με το γυμνό μάτι πολλά εγκλείσματα I3 (Inclusions 3).
Παράδειγμα κατηγοριοποίησης εγκλεισμάτων σύμφωνα με την διαύγεια τους.
- ΧΡΩΜΑ
Ένα λευκό, χωρίς παρουσία χρώματος διαμάντι, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία.
Τα χημικά καθαρά (απουσία αζώτου) και συνολικά τέλεια διαμάντια, παρουσιάζουν λευκό, όμορφο και καθαρό χρώμα (Colourless). Κατα συνέπεια έχει υψηλότερη τιμή. Το σύστημα διαβαθμίσεων χρώματος GIA, μετρά τον βαθμό της απόχρωσης μίας πέτρας, συγκρίνοντάς την υπό συγκεκριμένες συνθήκες θέασης και ελεγχόμενου φωτισμού, με τις πέτρες “master-stones’’ που έχουν τις καθορισμένες τιμές χρώματος. Πολλές από αυτές τις χρωματικές διαφορές, είναι τόσο λεπτές ώστε δεν είναι ορατές στο ανεκπαίδευτο μάτι. Ωστόσο, οι διακρίσεις αυτές των χρωμάτων, δημιουργούν μεγάλη διαφορά στην τελική ποιότητα και τιμή του διαμαντιού.
- ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΟΠΗΣ
Τα διαμάντια είναι δημοφιλή, για την ιδιότητά τους να βγάζουν έντονα φωτεινότητα και λάμψη.
Η ποιότητα της κοπής είναι καθοριστική για την ομορφιά και την τελική αξία του εκάστοτε διαμαντιού. Σε σχέση με τα υπόλοιπα κριτήρια (∆ιαύγεια, Χρώμα, Βάρος), η Κοπή είναι η πιο περίπλοκη και μας προκαλεί δυσκολίες η εκτίμηση των τεχνικών της χαρακτηριστικών.
Το Σύστημα Αξιολόγησης Ποιότητας-Κοπής GIA, χρησιμο- ποιεί επτά παραμέτρους για τη δημοφιλή κοπή round brilliant. Η φωτεινότητα (1), η φλόγα (2) που βγάζει το χρώμα και το πόσο αστράφτει (3), συμβάλλουν στη συνολική εμφάνιση του διαμαντιού, κοιτάζοντάς το από την πάνω του πλευρά. Η αναλογία βάρους-κοπής (4), η αντοχή (5), το φινίρισμα (6) και η συμμετρία (7), μας δίνουν τη δυνατότητα να καταλάβουμε τις συνθήκες σχεδιασμού και τη δεξιοτεχνία που χρησιμοποιήθηκε, στη διαδικασία παραγωγής του.
Φωτεινότητα: Το φως που αντανακλά, εσωτερικά και εξωτερικά, το διαμάντι.
Φλόγα: Ο διασκεδασμός του λευκού φωτός στα χρώματα της ίριδας, όταν περνάει μέσα από το διαμάντι.
Σπινθηροβόλα λάμψη: Η λάμψη και η ομοιόμορφη αντίθεση λευκού-μαύρου εφέ φωτός, δημιουργούν τις αποκαλούμενες αντανακλάσεις σε ένα διαμάντι.
Η κοπή, πολύ συχνά συγχέεται με το σχήμα του διαμαντιού. Το πιο δημοφιλές σχήμα στα διαμάντια είναι το στρογγυλό, με κοπή brilliant (round brilliant cut). Όλα τα άλλα σχήματα έχουν την ονομασία fancy (ιδιαίτερα σχήματα). Στα κλασσικά fancy σχήματα συμπεριλαμβάνονται τα εξής: marquise, pear, oval και emerald. Κοπές όπως princess, cushion, triangle και κάποια ακόμη, αρχίζουν να γίνονται δημοφιλείς και να απο- κτούν ζήτηση στην αγορά.
Μέρη του διαμαντιού που καθορίζουν την ποιότητα κοπής του.
Το παραπάνω κείμενο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς.